Tussen ecologie, rechtvaardigheid en architectuur

Wat kunnen we leren van ecofeminisme voor de architectuurpraktijk en stadsmaken? Hoe kan zorgzaamheid een leidend principe zijn voor wat we ontwerpen én hoe we ontwerpen? PAF en Stad & Architectuur nodigen Philsan Osman uit in Leuven. Als onderzoeker en auteur van ‘Voor wie willen we zorgen?’ deelt ze haar visie op ecofeministisch denken, en de verwevenheid van de ecologische crisis en sociale onderdrukking. Vervolgens verkennen zij met architect en onderzoeker Jolein Bergers, en in gesprek met alle aanwezigen, hoe dit denken een inspiratiebron kan zijn voor het bouwen aan een meerstemmige en rechtvaardige architectuur- en stedenbouwpraktijk.

 

‘Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron’ zet Philsan Osman, samen met haar co-auteurs Dirk Holemans en Marie-Monique Franssen, ecofeminisme als politiek denkkader uiteen. Een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor het ecofeministisch denken was de Indiase Chipko-beweging, waar een groep vrouwen zich inzette voor de bescherming van hun leefomgeving en gemeenschap. Ecofeminisme heeft als uitgangspunt dat milieuvernietiging en sociale onderdrukking dezelfde oorsprong hebben en verkent relaties van dominantie tussen mensen onderling en tussen mensen en de aarde. Als tegenwicht stellen de auteurs verbondenheid en zorgzaamheid centraal. Zorg voor de gemeenschap, voor de natuur en mensen als deel daarvan.

Tijdens deze gespreksavond zet Philsan Osman in vogelvlucht het ecofeminisme uiteen en gaat ze in op haar onderzoek dat zich richt op dekoloniale ecologie en intersectionaliteit. Jolein Bergers deed onderzoek naar de verwevenheid van menselijke en meer-dan-menselijke natuur in planningsprocessen in Brussel. In een open gesprek met de sprekers en alle aanwezigen delen we ideeën en ervaringen over welke betekenis verweven ecofeministisch denken kan hebben in de architectuurpraktijk.

 

Volledige programma