Een dag in Namur i.s.m. ABAJP

We rekenen op een zonnige zaterdag voor ons bezoek aan Namen, hoofdstad van Wallonië. Een gegidste wandeling brengt ons langs historische en recente, groene interventies in het publiek domein. Het belooft een gevarieerde dag te worden met voor elk wat wils.

Namur ligt aan de samenvloeiing van de Samber in de Maas. Sinds 2021 is de Confluance – gelegen aan de voet van de Citadel en naast het Waals Parlement – ingericht als publieke esplanade ‘le Grognon’ (ontwerp: 3XN, BEE arch. en JNC landschapsarchitecten).

In het infopunt ‘le Nid’ vergast Bernard Baras, landschapsarchitect van de stedelijke wegendienst, ons op een presentatie over het stedelijk beleid van vergroening.

Een téléphérique brengt ons naar het Parc de la Citadelle, een heuse stadslong van 15 hectare, die uittorent boven de stad. Van hieruit heb je een mooi zicht op de Confluence, de vlakte van Jambes aan de Maaskant en aan de kant van de Samber de ‘Courbeille’ (de ‘mand’) zoals het oude centrum genoemd wordt. We krijgen een geleid bezoek doorheen de citadelle, het arboretum en de Jardin des Senteurs.

Het Louise-Mariepark (1878 naar ontwerp van Constantin Schmitz) is het oudste van de stad. Dit romantische park met ronde vormen – geïnspireerd op de Duitse stijl – is aangelegd op de oude schachten van de vestingmuren en bevat een kunstgrot, prieeltjes, een vijver en enkele opmerkelijke boomsoorten. In 1988 startte de parkrenovatie met het vrijmaken van de ‘Hollandse’ Brug, de resten van de laatste Brusselse Poort. In een afgesloten deel van het park bezoeken we de Jardin Jean Chalon, genoemd naar een gerenommeerd Namens botanicus uit de 19de eeuw. Hier zijn 300 plantensoorten verzameld die de relatie tussen mens en planten sinds het begin der tijden symboliseren: heilige bomen, alchemistische planten, bloemen met ideale verhoudingen die wiskundigen inspireren…

Tijdens de wandeling passeren we ook enkele recente ingrepen in het publiek domein: de Place Maurice Servais, Place d’Armes en (als de timing het toelaat) les Espaces culturels des Abattoirs de Bomel, een creatieve transformatie van het oude slachthuis.

 

PRAKTISCH
– Einde rond 17.30u.

INSCHRIJVEN

Inschrijven kan tot uiterlijk zondag 16.04.23 door invulling van het INSCHRIJVINGSFORMULIER en door het eventueel verschuldigde bedrag te storten op rekeningnummer BE88 0015 8287 9241 met vermelding: ‘Namur’ + naam deelnemer(s).

Nog geen lid? Via deze link vind je alle info.

Organisatie namens Blikveld: Luk Vanmaele +32 498 30 17 95
Steven Goossens +32 474 01 48 34
Namens ABAJP: Laurent Richaud +32 476 31 17 03