Langsheen diverse, boeiende, groene ruimten

Zaterdag 14 mei organiseert Blikveld samen met architectuurvereniging Archipel een fietstocht in Gent langsheen diverse boeiende groene ruimten.
Kapitein Zeppospark © Stad Gent

Gentse Groenstructuurplan

In het Gentse Groenstructuurplan wordt een langetermijnvisie (tot 2030) uitgezet om te komen tot meer groen (parken, natuur, bos, landschap, klimaatgroen) in Gent. Daarbij wordt bewust ingezet op verschillende grootordes en nabijheid van groen (woongroen, wijkgroen, stedelijke groenpolen,…) die slim tot een netwerk met elkaar verbonden worden via groen(klimaat)assen. Ze helpen zo doelstellingen m.b.t. recreatie, natuur, landschap en klimaat te realiseren. Die logica en thema’s grijpen we aan als kader voor deze fietstocht.

Route

We stippelden een 20km lange fietsroute uit die ons onder meer brengt tot De Oude Dokken, Kapitein Zeppospark, Baudelopark, Maaseikplein, De Krook, Standaertsite, Park De Vijvers, Gentbrugse Meersen en Cohousing Bijgaardehof. Naast een vaste gids die met elke groep meefietst, wachten ons langsheen het traject experten op die voorzien in vakkundige toelichting: o.a. Tom Beyaert (Groendienst stad Gent), Peter Swyngedauw (Ontwerpbureau OMGEVING), Maarten Kaptein (Groendienst stad Gent), Tom De Cubber (Atelier Arne Deruyter) en Bart Van Gassen (Tractebel).

 

PRAKTISCH

Start- en eindplaats
Vertrekken en eindigen doen we aan het treinstation Gent Dampoort. Er wordt in drie kleinere groepen gefietst (start om 9u30, 10u00 en 10u30, einde respectievelijk 16u30, 17u00 en 17u30). Bij inschrijving zal je tot één van de groepen worden ingedeeld, dit wordt je later gecommuniceerd.

 

Fiets

Voorzie in je eigen fiets. Het fietspunt van de Gentse fietsambassade aan Dampoort is gesloten in het weekend, je kan er dus geen huurfiets ontlenen. Alternatief vormen de blauwe Bluebike deelfietsen. Ben je geen Blue-bike lid, dan kan je ook steeds op voorhand voor €4 een vouchercode kopen via de KBC-bank app (extra diensten-deelfiets huren) zonder betaling van Bluebike-lidgeld. Reserveren van een Bluebike is niet mogelijk, dus een fiets kan niet worden gegarandeerd.

 

Lunch

Pauzeren tijdens de middag doen we op ‘De Broederij’ op de Standaertsite in Ledeberg. Iedereen brengt eigen picknick mee, drankjes kunnen ter plekke worden gekocht.

 

Inschrijven

Deelname als Blikveld-lid 2022 is gratis, inschrijven gebeurt via dit inschrijvingsformulier. Deze activiteit is in samenwerking met Archipel VZW, er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij. We stellen deze activiteit bijgevolg uitzonderlijk NIET open voor niet-leden.

Graag tot dan!

 

Organisatie namens Blikveld door Ruben Joye, Luk Vanmaele en Hans Druart