Grenzen en ruimte herdenken: Collectieve Tuinen te Mechelen

Op zondag 11 mei bezoeken we in Mechelen enkele inspirerende collectieve tuinen. Collectieve tuinen bieden tal van voordelen: bewoners genieten van meer groen, er is ruimte voor biodiversiteit en recreatie. Ze dragen bij aan een beter waterbeheer en kunnen hitte-eilanden in de stad helpen verminderen. Door slim ontwerp ontstaan zones voor ontmoeting, ontspanning en natuur, terwijl natuurlijke elementen zorgen voor een subtiele overgang tussen privé, collectieve en openbare ruimte. Hoe ontwerp je een collectieve tuin die zowel functioneel als aantrekkelijk is? Hoe stem je natuur, privacy en sociaal contact op elkaar af? Tijdens deze excursie ontdek je hoe landschapsarchitecten deze uitdagingen aanpakken en welke inspirerende oplossingen je kan toepassen.

Gumm cohousing – ontwerp Fris in het Landschap:
De 24 gezinnen van co-housingproject Gummarushof en vzw Gummarus OLV (de naburige scouts) sloegen de handen in elkaar om hun terreinen te ontharden en om te vormen tot een groene oase in de wijk. Ze legden daarbij de focus op biodiversiteit, infiltratie van hemelwater en hergebruik van het ontharde materiaal en willen de binnentuin ook openstellen voor buurt- en andere socio-culturele activiteiten.

 

We bezoeken tuinen die vroeger ontoegankelijk en verborgen waren, maar nu een nieuw publiek leven krijgen. In de binnenstad gaat het vooral over historische tuinen van religieuze of adellijke oorsprong. Maar ook net buiten de vesten worden binnengebieden getransformeerd tot collectieve buurtparken. Hier wordt op een vernieuwende manier omgegaan met grenzen en ruimte en is gezocht naar een balans tussen natuur, sociale interactie en privacy, met veel aandacht voor biodiversiteit, waterbeheer en zachte recreatie. Tijdens deze namiddagexcursie ontdek je hoe landschapsarchitecten deze uitdagingen aanpakken.

PRAKTISCH

Afspraak om 12.45u in de Karmelietentuin, Karmelietenstraat 22 Mechelen – 18 min. wandelen vanaf hoofdstation

Wandeling waarbij volgende tuinen bezocht worden:
• Hof Van Busleyden – ontwerp Ars Horti
• Caputsteenpark – ontwerp Ronald van der Hilst
• Gumm cohousing – ontwerp Fris in het Landschap
• Buurtpark Donkerlei – ontwerp OKRA landschapsarchitecten
• Tuin OH! – ontwerp Jan & Lies
• Binnentuin Manufactuur De Wit – ontwerp Claes & Humblet
• Stiltetuin Aartsbisschoppelijk Paleis

We trachten voor zover mogelijk een toelichting te krijgen van de betrokken landschapsarchitecten.

Organisatie namens Blikveld: Luk Vanmaele en Wouter Bervoets +32 498 30 17 95 luk.vanmaele@blikveld.eu