Van baksteen tot kamsalamander

Op zondag 20 juni gidst natuurexpert Daniël Josten (ANB) ons per fiets langs geschiedenis en toekomst van natuurgebieden zoals Kievitsheide, Duivelskuil, Abtsheide, Blakheide… In de namiddag volgt een rondleiding door Christian Vermander, ontwerper van de plantentuin de kleine Boerderij, op de site van de vroegere Straflandbouw-school van de Kolonie van Merksplas.
Plantentuin (foto Tim Delmoitie)

Natuur 2000-gebied Kempische Kleiputten

Midden 19de eeuw ontstond een 17-tal steenbakkerijen langs de Kempische Vaart in de arme streek van Beerse / Rijkevorsel. Wienerberger (hoofdsponsor van R3) is daar nog steeds operationeel en werkt voor de herbestemming van hun oude kleiputten samen met het agentschap Natuur en Bos (ANB). Dit leidt tot een boeiende transformatie tot waterrijke waardevolle natuurgebieden, die deel uitmaken van het Natura 2000-gebied ‘Kempische Kleiputten’ (700ha).

Op zondag 20 juni gidst natuurexpert Daniël Josten (ANB) ons per fiets langs geschiedenis en toekomst van natuurgebieden zoals Kievitsheide, Duivelskuil, Abtsheide, Blakheide…

Plantentuin de Kleine Boerderij

Rond de middag bezoeken we Plantentuin de kleine Boerderij, op de site van de vroegere Straflandbouw-school van de Kolonie van Merksplas. Plantenverzamelaar Jan Oprins bouwde hier sinds 2015 een educatieve demonstratietuin (8ha) uit met o.m. zijn eigen plantencollectie en die van vriend-botanicus Harry van Trier.
Hier worden we rondgeleid door Jan Oprins – stichter-bezieler van de tuin – en Christian Vermander – landschaps-/tuinarchitect (vroeger BVR, nu Omgeving en lid van R3), hoofdontwerper van de tuin.

PRAKTISCH

 • Zondag 20 juni 2021
  Afspraak 9.30u Meir, Sint-Jozef, Rijkevorsel.
 • Fietstocht, gegidst door Daniël Josten (ANB).
  Mogelijkheid om je eigen fiets mee te brengen of een fiets te huren op 650m afstand van de vertrek-plaats (Stevennekens 179 Rijkevorsel, aan Sluis 1): stadsfiets (10 €) of e-bike (20 €). Zie inschrijvingsformulier.
 • Inclusief gegidst bezoek aan Plantentuin de Kleine Boerderij in Merksplas, door ontwerper Christian Vermander.
 • Lunch in de Kleine Boerderij. Mogelijkheid je eigen picknick mee te brengen of ter plekke een lichte lunch te bestellen (niet inbegrepen in inschrijvingsbedrag).
 • Einde rond 17u.

 

INSCHRIJVINGEN

 • We doen er alles aan om deze activiteit coronaproof te laten verlopen volgens de geldende richtlijnen. Daarom focussen we op een maximum van 25 deelnemers. Vergeet niet je mondneusmasker mee te brengen!
 • R3-leden: deelname gratis
  Niet-leden: deelname 30 €
  Inclusief gidsen en inkom Plantentuin. Middaglunch en fietshuur zijn niet in de prijs inbegrepen.
 • Inschrijven kan (liefst voor 15 juni) door invulling van het INSCHRIJVINGSFORMULIER
  Niet-leden storten 30 € op rekening BE88 0015 8287 9241 (BIC: GEBABEBB) van Kubiekeruimte vzw met vermelding: ‘Van Baksteen tot Kamsalamander 20-06-2021’ + naam deelnemer(s). Na ontvangst van het eventueel verschuldigde bedrag is je inschrijving definitief.

Graag tot zondag 20 juni!

Organisatie voor Kubiekeruimte vzw:
Luk Vanmaele 0498 30 17 95, e-mail: secretaris@kubiekeruimte.be
Marieke Verreet, 0474 74 17 31