Biodiversiteit in tuinen

We houden al vaak rekening met klimaatverandering door het toepassen van o.a. klimaatadaptief groen en watercaptatie. Maar het stoppen van de snelle achteruitgang van de vele soorten in fauna en flora vormt minstens een even grote uitdaging. In het kader hiervan organiseert Blikveld op zondag 27 maart een studievoormiddag rond biodiversiteit in tuinen.

Hans Van Dyck – bioloog en hoogleraar Gedragsecologie & Natuurbehoud in Louvain-la-Neuve – verzorgt de voordracht ‘Biodiversiteit in de tuin: een beestige kijk op het leven’. Lezing op maat van de landschaps- en tuinarchitect met praktische ontwerptips. Hoe kunnen we biodiversiteit ondersteunen door een aangepast ontwerp van onze tuinen? Moeten we radicaal alles omgooien en zorgen voor een verwilderde tuin? Of kunnen we beter bedachtzamer te werk gaan?

Daarna stellen auteurs Greet Tijskens, siertuinverantwoordelijke bij Velt, en tuinontwerpster Geertje Coremans de nieuwe uitgave voor van hun boek ‘Ecologische tuin, van aanleg tot beheer’. Deze handleiding voor tuineigenaars en professionals focust op aanleg en beheer van waardevolle tuinen, waar klimaatadaptatie en ondersteuning van biodiversiteit vanzelfsprekend zijn.

De uitgangspunten van beide lezingen vormen nadien de aanzet voor een gesprek. Enkele tuinarchitecten bereiden vanuit hun praktijk vragen voor en het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een leerrijk debat.

 

PRAKTISCH

Zondag 27 maart 2022 – 10.30 tot 13u
Locatie: de Studio (zaal het Salon), Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

10u onthaal

10u30 Lezing ‘Biodiversiteit in de tuin: een beestige kijk op het leven’
(Hans Van Dyck)

11u30 Drankpauze in de bar

11u45 Boekvoorstelling ‘Stappen naar een ecologische tuin’
(Geertje Coremans en Greet Tijskens)

12u15 Vragen en debat

13u Facultatief: broodjes in de foyer (niet inbegrepen in de inschrijving)
einduur: max 15u.

Tip voor wie achteraf nog wat wil ronddwalen in de stad: de Studio ligt vlakbij de Botanische Tuin ‘den Botaniek’…
De activiteit wordt in alle veiligheid georganiseerd conform de geldende coronarichtlijnen.
Maximum 80 deelnemers

DEELNAME
gratis voor leden Blikveld vzw
15 € voor niet-leden
5 € voor studenten aan de Hogeschool of Universiteit
+5€ voor een vegetarische broodjeslunch (aan te duiden bij inschrijving)