Markante tuinen in het Brugse Ommeland

Op 22 mei bezoeken we in het Brugse ommeland twee heel bijzondere kasteelhoeves en een ecologische tuin waarin varens een prominente rol spelen.

Bonemhoeve in Damme

Deze historische hoeve uit de 13de eeuw wordt omringd door uitgestrekte waterpartijen, restanten van een oud krekengebied. Marc Ooms – de huidige eigenaar – sprak in 2005 tuinarchitect Erik Dhont aan om de tuin en het omliggende landschap meer structuur en vorm te geven. Samen met hem implementeerde hij een vernieuwende hedendaagse visie met respect voor de intimiteit van de hoeve en het omliggende polderlandschap. Er werden extra poelen, een natuurlijke zwemvijver en een boomgaard aangelegd, een groentetuin met sierlijke serre, hooiweides met graspaden, struwelen met oude rozen… We worden rondgeleid door tuinman Gijsbert Smid die sinds 2012 de tuin volledig ecologisch beheert. Her en der verstrooid in het landschap ontdekken we hedendaagse kunst van bekende namen als Gormley, Houseago, Wurm en Richard Long. Een landschapstuin om volop van te genieten!

 

Kasteelhoeve in Oostkerke (Damme)

Daarna zijn we te gast in de kasteelhoeve in Oostkerke, die dateert uit de 14de eeuw en in 1937 eigendom werd van baron Jo van der Elst. De eerste ontwerptekeningen van de tuin – die naar verluidt toegeschreven zouden worden aan Mien Ruys – zouden dateren van 1939, maar wegens een overstroming tijdens de 2de Wereldoorlog kon de tuin pas gerealiseerd worden in 1950. Dit verhaal moet blijkbaar licht genuanceerd worden want de tuin blijkt vooral ook het levenswerk te zijn van de Amerikaanse grootmoeder, Allison C. Roebling, die zich – net als Mien Ruys – liet inspireren door Gertrude Jekyll. De kracht van deze unieke tuin bestaat uit de perfecte harmonie en de overgang naar het omliggende polderlandschap met zijn typische elementen zoals rijen knotwilgen, grachten en moerbeihagen, het zicht op de kerktoren en op de oude molenromp. De plantenborders zijn later vernieuwd en heraangelegd door de Brugse tuinarchitect André Van Wassenhove, in samenwerking met Maurice Vergote (plantenkweker en Tuinpersoonlijkheid 2021 in Beervelde). Je krijgt alvast een pittig en begeesterend verhaal te horen door onze gids, baron Robert Van der Elst.

 

Tuin Wim Van Wassenhove, Zedelgem

Tot slot brengen we een bezoek aan de ecologische tuin van Wim Van Wassenhove (zoon van André). Het is een architecturale tuin die door perfect geschoren hagen in verschillende delen is opgedeeld: een meer formeel gedeelte rond het huis, achter het huis een lager gelegen terras met vijver en tenslotte de uitgebreide plantenborders in het achterliggende landschap. Achter de oude serre is een grote collectie fruitbomen als haag aangeplant. In de schaduwtuin kunnen we niet-alledaagse schaduwplanten en struiken ontdekken. Het is een ecologische tuin waarin het kringloop-tuinieren consequent wordt toegepast, samen met geïntegreerde plaagbestrijding. Biodiversiteit staat hier hoog in het vaandel. Heel interessant is ook dat Wim een verwoed verzamelaar én kweker is van varens : hij bezit maar liefst 200 verschillende soorten.

 

PROGRAMMA

09u15  |  Verzamelen aan het Bargeplein (vlakbij het station van Brugge)
09u30 |  Verplaatsing naar de Bonemhoeve in Damme
10u00 |  Geleid bezoek aan de Bonemhoeve (gegidst door Gijsbert Smid)
12u00 |  Picknick in de tuin van de Bonemhoeve + vrij bezoek
13u00 |  Verplaatsing naar Oostkerke
13u15 |  Te voet naar de kasteelhoeve
13u30 |  Geleid bezoek aan de kasteelhoeve (gegidst door baron Robert Van der Elst)
15u00 |  Vrij bezoek aan de kasteelhoeve
15u20 |  Terug naar de bus
15u30 |  Verplaatsing naar Zedelgem
16u15 |  Geleid bezoek aan de tuin van Wim Van Wassenhove
17u45 |  Terug naar het station van Brugge – Aankomst rond 18u15

 

PRAKTISCH

Startplaats

We komen samen omstreeks 9u15 op het Bargeplein op 650 m van het station van Brugge (10’ stappen). Er zijn verschillende (betalende) autoparkings in de buurt van het station.

 

Lunch

Iedereen brengt eigen picknick en drankje mee. We kunnen picknicken op het domein van de Bonemhoeve. We hopen uiteraard op mooi weer, maar zo nodig kunnen we schuilen in de schuur. Een picknickdeken kan handig zijn…

 

Inschrijven

o   Deelname voor leden Blikveld: 20 €

o   Niet-leden: 45 €

o   Studenten (erkende universiteit of hogeschool mits vertoon studentenkaart): 30 €
In deze prijs is begrepen : de verplaatsingen per bus, inkom en gegidste rondleidingen in de drie tuinen.

 

Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 17 mei 2022 door invulling van het INSCHRIJVINGSFORMULIER en door het eventueel verschuldigde bedrag te storten
op rekening BE88 0015 8287 9241 van Blikveld vzw met vermelding: “tuinen Brugse Ommeland + volledige naam”. Enkele dagen op voorhand krijg je van ons een bevestiging.

Opgelet : het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 30. Dus snel inschrijven, eerst is eerst !

Nog geen lid?   -> Ontdek hier alle info over de lidmaatschappen en hoe in te schrijven!

 

Organisatie namens blikveld:

  • Amaury Vermeire GSM +32 491 14 74 29
  • Luk Vanmaele GSM +32 498 30 17 95
  • Bart Coene GSM +32 494 64 61 43