Een weerbare samenleving met veerkrachtige mensen en systemen

Bond Beter Leefmilieu brengt de Vlaamse milieubeweging en haar ruime netwerk samen in Brussel. Het thema? Een weerbare samenleving met veerkrachtige mensen en systemen. Want grote en ingrijpende omwentelingen komen op ons af.

Op 25 mei brengt Bond Beter Leefmilieu de Vlaamse milieubeweging en haar ruime netwerk samen in Brussel. Het thema? Een weerbare samenleving met veerkrachtige mensen en systemen. Want grote en ingrijpende omwentelingen komen op ons af.

Wat betekent dat voor ons als milieubeweging, voor jouw bedrijf, overheid of vereniging? En wat kunnen we leren van dé specialist in veerkracht: de natuur en onze planeet?

Dat verkennen we op deze Connect2Change met sterke sprekers, debatten, getuigenissen en parallelle sessies in kleine groepen. Over de gevolgen van de klimaatverandering, burgerlijke ongehoorzaamheid, de toekomst van onze landbouw, klimaatmigratie, rewilding, gezonde bodems, economie… en zoveel meer.

Kom het allemaal ontdekken op 25 mei.

Programma:

Keynote: Wat maakt een samenleving kwetsbaar of weerbaar voor de klimaatcrisis?

Historica Maïka De Keyzer (KU Leuven) brengt ons terug naar de middeleeuwen. Ze toont met sprekende voorbeelden dat het de maatschappelijke fundamenten zijn die bepalen welke samenleving veerkrachtig genoeg is om grote schokken op te vangen.

Panelgesprek: Van tegenslag naar aan de slag

Geen betere manier om je veerkrachtig te voelen dan zelf de handen uit de mouwen te steken. In het aansluitend panelgesprek gaat Maïka De Keyzer in gesprek met mensen die vanuit een soms erg persoonlijke ervaring bouwen aan een betere toekomst.

Debat: Vanuit de huiskamer naar de straat: over burgerlijke ongehoorzaamheid

Wanneer gebruikelijke middelen om onze stem te laten horen niet het gewenste effect hebben, worden andere registers opengetrokken. Die radicalere actievormen roepen soms kritische vragen en tegenstrijdige gevoelens op. Bleri Lleshi is filosoof, politicoloog, schrijver én activist. Hij gaat in gesprek met panelleden van Greenpeace en Extinction Rebellion.

Woordkunst: Hind Eljadid
Antwerps woordkunstenaar en schrijver Hind Eljadid brengt voor ons een unieke slam poetry rond klimaat, actie en veerkracht.

Panelgesprek: Klimaatmigratie: een blik voorbij onze grenzen

De klimaatcrisis verdrijft mensen van huis. Door extreme weersomstandigheden, droogte, overstromingen en de stijgende zeespiegel worden plaatsen tijdelijk of voorgoed onbewoonbaar. Wat zijn klimaatvluchtelingen? Waarom migreren ze? Waar naartoe? En wat kunnen overheden doen om het herlokaliseren te sturen? Julie Steendam (BBL) gaat in gesprek met Caroline Zickgraf (Universiteit Luik), Marise Habib (IOM) en Kiki Berkers (11.11.11) .

Lezing: Duurzame landbouw in 2040

Onderzoeker en bioboer Meino Smit kijkt vooruit hoe ons landbouwmodel er in de toekomst kan uitzien. En dat vergt als het ware een systeemverandering. We moeten niet alleen onze energie, grondstoffen, land, kapitaal en arbeid anders inzetten. Ook het herwaarderen en herstellen van de basisrol van onze bodems als hoeksteen voor een toekomstig model, is cruciaal.

Lezing: Rewilding in Vlaanderen? Naar een veerkrachtige natuur

Goed functionerende ecosystemen zijn onontbeerlijk voor het leven op aarde, voor ons voedsel en voor water- en luchtkwaliteit. Alleen vielen sommige belangrijke schakels in deze systemen door de eeuwen heen weg of werden grondig verstoord. Jan Van Uytvanck (INBO en Universiteit Gent) vertelt hoe we in ons land die functies kunnen herstellen en welke rol rewilding hierin kan spelen.

Keuzesessies

Gelijk aan het programma in de aula’s lopen er in kleine groepen parallelle sessies en workshops. Je kan je keuze hiervoor opgeven bij je inschrijving.

Bezoek en wandeling: Stadsproject Parckfarm
Bezoek: Circulaire champignonkwekerij Permafungi
Workshop: Samen toekomstbeelden creëren over voeding en voedingsproductie (Nono)
Workshop: Samen toekomstbeelden creëren over wonen (Nono)

Workshop: Van toeschouwer naar sociale veranderaar (Bleri Lleshi)
Lezing: Een veerkrachtig en toekomstgericht financieel systeem
Interactieve lezing: Soil+Land Stewardship: samen zorgen voor gezonde bodems (OVAM)

Wil je alle details en het uurschema? Kijk dan op deze pagina: https://ap.lc/EnHHx