Wat gaf de doorslag om te kiezen voor de opleiding van landschaps- en tuinarchitect?
Het klinkt cliché maar als kind was ik vooral bezig met tekenen, lego en buiten spelen. De interesse in zowel architectuur als natuur zat er van jongs af aan in, ook al besefte ik dat nog niet. In het Don Bosco College Zwijnaarde kreeg ik de kans om een brede basisopleiding te volgen. Hoewel mijn richting daar niet specifiek gericht was op landschaps- en tuinarchitectuur, leerde ik veel over natuur, ruimte en omgeving, wat mijn nieuwsgierigheid verder aanwakkerde.
Toen ik op zoek ging naar een vervolgopleiding, ontdekte ik landschaps- en tuinarchitectuur. Wat voor mij de doorslag gaf, was het besef dat dit vakgebied de perfecte mix van mijn passies was: ontwerp, architectuur en natuur. Daarnaast sprak het idee me enorm aan dat ik met deze opleiding niet alleen mijn creativiteit kon inzetten, maar ook daadwerkelijk een positieve impact kon maken op de leefomgeving. Toen ik de opleiding op de website van het KASK ontdekte, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Vanaf dat moment was ik er zeker van dat dit de richting was die ik wilde volgen.
Wat spreekt je aan in het thema landschap?
Wat me zo aanspreekt in het thema landschap, is hoe veelzijdig het is. Het gaat niet alleen om het mooie ontwerp, maar ook om hoe het de natuur en de samenleving kan beïnvloeden. Als landschapsarchitect kun je met je ontwerp echt impact maken, zowel op grote schaal als in kleinschalige projecten. Wat ik bijzonder interessant vind, is het idee dat je met kleine ingrepen, zoals het gebruik van inheemse planten of regenwateropvang, een groot verschil kunt maken op vlak van verduurzaming en leefbaarheid, of dat nu in de stad of op het platteland is. Een goed ontworpen landschap is zoveel meer dan een boom en een plant in een mooie setting.
Welke zaken uit je opleiding zijn belangrijk geweest in functie van je kijk op het landschap? Wat uit je Bacheloropleiding zal je het meest bij blijven?
Wat me het meest bij zal blijven uit mijn opleiding is hoe het mijn kijk op een landschap totaal heeft gewijzigd en verbreed, zowel op esthetisch als op ecologisch vlak. Opleidingsonderdelen zoals plantenkennis en ontwerp hebben me niet alleen geholpen om ruimtes visueel en functioneel te begrijpen, maar ook om te zien hoe planten en hun omgeving met elkaar in wisselwerking staan. En hoe je hiermee een landschap kan versterken. Dit inzicht groeit nog elke dag en heeft mijn ontwerpen sterk beïnvloed.
Ook de docenten speelden hierbij een grote rol, niet alleen door technische kennis over te dragen, maar vooral door me uit te dagen breder te denken over ruimte, duurzaamheid en ecologie. Ik had totaal geen voorkennis en dat voelde ik in het begin heel hard. Ze hebben me geleerd dat een goed ontwerp verder gaat dan de visuele aspecten: het gaat erom hoe een ruimte bijdraagt aan het welzijn van mensen en de natuur. Ze gaven mij niet altijd de boodschap die ik wou horen, maar net daardoor kon ik groeien.
Door de opleiding ben ik me sterker bewust geworden van de verantwoordelijkheid die we als ontwerpers dragen in het creëren van ruimtes die op lange termijn meerwaarde bieden, zowel voor de natuur als voor de mensen die er gebruik van maken.
Welke uitdagingen zie je voor landschaps- en tuinarchitectuur in de toekomst, in Vlaanderen en daarbuiten?
De grootste uitdaging voor landschaps- en tuinarchitectuur in de toekomst is de impact van klimaatverandering. Dat is al jaren zo en zal jammer genoeg niet snel veranderen. Maar ik heb wel de indruk dat er al grote stappen worden gezet. Dat beleidsmakers ook de impact van landschapsontwikkeling beginnen in te zien. We zullen steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, zoals langere droogteperiodes, hevige regenbuien en hittegolven. Dit betekent dat we buitenruimtes moeten ontwerpen die bestand zijn tegen deze veranderingen. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om biodiversiteit en ecologische netwerken te behouden, wat het ontwerpen van veerkrachtige landschappen complexer en belangrijker maakt. Wat het extra lastig maakt, is dat we niet precies weten hoe het klimaat zich zal ontwikkelen, dus we moeten goed kunnen anticiperen op een toekomst waarin de natuur zich voortdurend aanpast aan veranderingen die we zelf veroorzaken.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste kernkwaliteiten die een landschaps- en tuinarchitect moet bezitten?
Een landschaps- en tuinarchitect moet volgens mij een paar belangrijke kwaliteiten bezitten.
Ten eerste is creativiteit essentieel: we ontwerpen buitenruimtes die niet alleen praktisch moeten zijn, maar ook mooi en inspirerend.
Daarnaast is een goede technische kennis heel belangrijk, van materialen en beplanting tot waterbeheer en ecologische principes. Je moet in staat zijn om een idee om te zetten in een ontwerp dat zowel duurzaam als uitvoerbaar is. Ik besef dat ik als beginnend landschaps- en tuinarchitect nog maar aan het begin van mijn leercurve zit.
Verder is empathie een grote meerwaarde. Als ontwerper moet je je kunnen inleven in de wensen van de gebruikers, maar ook begrijpen hoe het ontwerp invloed heeft op de omgeving. Dit vraagt om een brede kijk, waarbij je niet alleen het project zelf, maar ook de sociale context in overweging neemt.
Mijn Bachelorproef was voor mij op dat vlak echt een eye opener. Het ontwerpen van een buitenruimte voor een school waar leerlingen met een speciaal parcours leren en leven, deed mij het ontwerpen vanuit een nieuwe invalshoek bekijken. Ineens waren de mensen in het verhaal heel belangrijk. En dat vond ik een grote uitdaging. De enthousiaste reacties op het eindresultaat hebben op mij wel een grote impact gehad. Het was de bevestiging dat ik de juiste beroepskeuze heb gemaakt.
Tot slot is doorzettingsvermogen belangrijk. Landschaps- en tuinarchitectuur kan soms uitdagend zijn, en het is cruciaal om flexibel te blijven, ook als dingen niet altijd meteen volgens plan gaan. Je kan ook niet teren op 1 ontwerp en dat meerdere keren gebruiken. Je moet elke keer van nul beginnen en iets nieuws bedenken.
Hoe ziet jou (nabije) toekomst eruit?
De nabije toekomst ziet er spannend uit. Ik werk momenteel bij Studio ArnoDeruyck, waar ik een ongelooflijk leerrijke stage heb gedaan en waar ik nog elke dag zoveel bijleer en mag meewerken aan interessante projecten. Daarnaast ben ik net gestart met mijn eigen ontwerpstudio, STUDIO ALVA. Het staat nog allemaal in zijn kinderschoenen maar ik kijk ernaar uit om verder te groeien en te ontwikkelen als landschaps- en tuinarchitect en ben enorm benieuwd naar wat de toekomst zal brengen.