CALL FOR ENTRIES: Blikveld publicatie #2

Dien nu je project in voor de nieuwe editie van de Blikveldpublicatie over toonaangevende landschapsarchitectuur in Vlaanderen en Brussel.

 

De wereld om ons heen verandert razendsnel. We ervaren steeds vaker de gevolgen van een verstoord ecosysteem: verlies aan biodiversiteit, verdroging, hittestress, vervuiling en een toenemende druk op de open ruimte. Deze uitdagingen zijn niet langer abstract – ze raken het dagelijkse leven, de publieke ruimte, en ons gevoel van welzijn en verbondenheid. Ze vragen om concrete, zorgvuldige ingrepen. Om ontwerp dat de kracht heeft om systemen en structuren te herdenken én plekken tastbaar te transformeren.

Landschapsarchitectuur speelt een sleutelrol in de overgang naar een gezondere, veerkrachtigere en inclusievere omgeving. Waar verschillende disciplines rond thema’s als ‘groen’, ‘natuur’ of ‘open ruimte’ werken, onderscheidt landschapsarchitectuur zich door haar systemische én plaatsgebonden benadering, haar vermogen tot verbanden te leggen en haar inzet van ontwerp als kritisch en verbeeldend instrument. Ontwerpers van het landschap beschikken over de unieke expertise om ruimte op lange termijn betekenisvol te transformeren. Dat vraagt niet alleen visie en verantwoordelijkheid, maar ook verbeeldingskracht, samenwerking en vakmanschap.

Dat vakmanschap en die unieke positie verdient zichtbaarheid. Daarom maken we dit boek.

Blikveld nodigt landschapsarchitecten en opdrachtgevers uit om projecten in te sturen – groot of klein, tijdelijk of permanent – die tonen hoe landschapsarchitectuur een antwoord is op de vraag naar de duurzame transitie van onze leefomgeving. We zoeken realisaties die vertrekken van context, werken met complexiteit en antwoorden formuleren op de ruimtelijke, sociale en ecologische vraagstukken van vandaag én morgen.

De tweede editie van Blikveld bouwt hierbij voort op de opzet en insteek van de eerste publicatie (2024). Ook dit keer willen we een gelaagd beeld brengen van het vakgebied: van grootstedelijk project tot landschappelijke interventie in het buitengebied, van publiek park tot private tuin, van tijdelijke installatie tot structurele omvorming.

We zijn op zoek naar projecten waarin landschap meer is dan achtergrond. Waar ontwerp maatschappelijke, ecologische, economische en esthetische krachten verbindt. Waar ontwerpers zoeken naar ruimte voor verandering, herstel en toekomst.

Naast gerealiseerde ontwerpen verwelkomen we ook reflectieve of alternatieve bijdragen -essays, fotografie, cartografie, illustratie, poëzie of opiniestukken – die het landschap bevragen als politiek, ecologisch of cultureel medium. Die geven we graag een plaats naast de ontwerpprojecten.

Praktisch

Deadline inzendingen: 31.08.2025

Een onafhankelijke commissie beoordeelt alle geldige inzendingen. De geselecteerde projecten verschijnen in het boek, aangevuld met essays en creatieve intermezzo’s. Publicatie: voorjaar 2026.

Voorwaarden:

• De projecten zijn gerealiseerd tussen 01.01.2020 en 31.08.2025
• Er is minstens één landschapsarchitect betrokken bij het ontwerpteam
• Het project is uitgevoerd in of heeft betrekking op Vlaanderen of Brussel
• Ook opdrachtgevers (overheden, ontwikkelaars, corporaties…) kunnen inzenden, op voorwaarde dat een landschapsarchitect betrokken werd
• Elk project wordt ingediend via een apart projectgegevensformulier via onderstaande knop
• Daarnaast mail je per project een PDF (max. 4 A4’s, tekst in het Nederlands, max. 12 MB) naar publicatie@blikveld.eu, inclusief relevante schetsen, beelden en foto’s (rechtenvrij).
• De ontwerpvisie en de inhoudelijke kwaliteit van tekst en beeld spelen een rol in de selectie
• Voor geselecteerde projecten worden finale bestanden, o.a.rechtenvrije beelden op 300 dpi en beschrijving, aangeleverd tegen uiterlijk 01.12.2025.
• Inschrijving is gratis, ook voor niet-leden.
• Elke deelnemer waarvan een project werd geselecteerd in functie van de publicatie ontvangt één gratis exemplaar van het jaarboek, op te halen tijdens de boekvoorstelling.

De Blikveld publicatie biedt een momentopname van een discipline in volle ontwikkeling. Samen schetsen we een toekomst waarin landschap – op alle schaalniveaus – een actieve rol speelt in het vormgeven van leefkwaliteit, veerkracht en verbondenheid.

Dien je project in