Denemarken wint de Green Cities Europe Award 2023

Denemarken heeft de Green Cities Europe Award 2023 gewonnen met “Basecamp Lyngby”. Frankrijk en Nederland eindigen respectievelijk op de tweede en derde plaats. In totaal deden 13 projecten uit evenveel Europese landen mee. De winnaar werd op 7 november in Brussel bekendgemaakt. Verschillende leden van het Europees Parlement woonden de prijsuitreiking bij en namen uitgebreid kennis van de succesvolle stedelijke vergroeningsprojecten.

Denemarken

Het winnende project in een buitenwijk van Kopenhagen is een ongebruikelijk ontworpen wooncomplex voor studenten en senioren. De 15-koppige vakjury was bijzonder positief over de samenhang in de architectuur van het gebouw en de omgeving: “Het is een zeer indrukwekkende aanpak om de architectuur en het landschap in zo’n harmonie te ontwerpen met een duurzame aanpak.” De sociale cohesie kreeg een hoge waardering: bewoners, studenten en senioren hebben veel (buiten)ruimte om elkaar te ontmoeten. Vrijwel alle juryleden prezen ook de benadering van biodiversiteit, inclusief het gebruik van diverse, vaak inheemse beplanting.

Frankrijk

Frankrijk won de tweede prijs met een groot stadsvernieuwingsproject. De wijk Montreynaud in Saint-Étienne is een sociaal achtergestelde wijk die is getransformeerd door vergroening: “In termen van stedelijke transformatie biedt het een treffend voorbeeld van het transformeren van de betonnen omgeving in de stad in leefruimtes die betekenis toevoegen aan het leven van mensen.” Woorden als ‘sociaal’, ‘economie’ en ‘klimaat’ kwamen veel voor in de positieve juryrapporten.

Nederland

Utrecht won namens Nederland de derde prijs. Met een combinatie van drie grootschalige vergroeningsprojecten laat de stad zien dat ze logistieke ruimte (sporen en wegen) vervangt voor groen en blauw (parken en water). De jury ziet dit als het creëren van verbindingen voor zowel mensen als flora en fauna: “het ontmantelen van de barrières die voorheen werden opgelegd door snel rijdend verkeer en het vervangen van deze barrières door voetgangersvriendelijke, gemeenschappelijke en met natuur geïnfundeerde ruimten”. Klimaatadaptatie en de economische en toeristische waarde voor de stad waren andere punten die de jury overtuigden.

De andere tien projecten waren ook zeer diverse, succesvolle voorbeelden van stedelijk groen die allemaal een hoge beoordeling kregen van de jury. Elk deelnemend land had een professional afgevaardigd als jurylid (die niet het project uit eigen land beoordeelde). Daarnaast maakten afgevaardigden van de ELCA (European Landscape Contractors Association) en de IFLA (International Federation of Landscape Architects) de 15-koppige jury compleet.

 
Bron: Green Cities Europe