Fytolicentie: Wat, waar en waarom?

Wat is een fytolicentie? Waarom een fytolicentie? Hoe kan je de licentie verlengen of verkrijgen? En waar en wanneer kan dit?
Op deze vragen formuleert Team Beroepsondersteuning graag enkele antwoorden.

 

Wat is een fytolicentie?

Een fytolicentie is een certificaat van de federale overheid dat aangeeft dat u als professionele gebruiker, verdeler of voorlichter op een correcte manier met gewasbeschermingsmiddelen (fytoproducten) en toevoegingsstoffen kunt omgaan.

 

Waarom een fytolicentie?

Fytoproducten worden gebruikt om onkruiden, ziekten en plagen te bestrijden. We zien het totale gebruik van deze producten dalen en dat is een goede zaak voor mens, dier en leefmilieu.
Het correcte gebruik van deze middelen kan je vergelijken met het al dan niet gebruiken van antibiotica; de inzet kan onaanvaardbaar of zelfs zinloos zijn, maar in sommige gevallen zijn ze een uitweg.

Als landschaps- en tuinarchitect heb je, met je uitgebreide kennis van omgevingsfactoren, de mogelijkheid om dit onderscheid te maken. Sommige landschaps- en tuinarchitecten willen méér controle hebben over eventueel misbruik van deze producten door aannemers of opdrachtgevers op werven. Maar dan moet je natuurlijk met kennis van zaken kunnen spreken en kan een gespecialiseerde opleiding “Fytolicentie” nodig zijn.

Met een fytolicentie onder de arm kan je dus bijdragen aan een verantwoorde, veilige en duurzame manier van omgaan met deze middelen, indien ze ingezet moeten worden.

Licentie P3 is volgens ons de meest aangewezene binnen ons vakgebied. Hieronder bespreken we de verschillende soorten en hoe je de licenties kan bekomen.

 

Welke types fytolicenties zijn er?

Er zijn verschillende types van licenties: P1, P2, P3, NP en PS. Een fytolicentie wordt enkel toegekend aan natuurlijke personen.

P1: Assistent professioneel gebruik (16u)

Met een fytolicentie P1 kan u, onder toezicht van een P2 of P3-licentiehouder, gewasbeschermingsmiddelen gaan toepassen, maar mag u geen mengsels maken.

P2: Professioneel gebruik (60u)

De fytolicentie P2 stelt u in staat professionele middelen aan te kopen en te gebruiken. Deze is in land-en tuinbouw en voor tuinaannemers de meest aangewezen licentie.
Een houder van P2 mag van de geconcentreerde gewasbeschermingsmiddelen de juiste mengsels maken, houdt toezicht op P1 bij het inzetten van de gedoseerde gewasbeschermingsmiddelen of zet ze zelf in.

NP: Distributie/voorlichting garden segment (16u)

De NP licentie geeft u de mogelijkheid om advies en verkoop te doen van niet- professionele producten (garden segment).

PS: zeer specifiek gebruik van een zeer beperkt gamma biociden.

P3: Distributie/voorlichting professionele producten (120 u)

De fytolicentie P3 geeft je het recht om voorlichting en advies te geven en/of gewasbeschermingsmiddelen te verkopen.
Een licentie P3 laat toe de taken uit te voeren van een licentie NP, P1 en P2.

Licentie P3 is voor landschaps- en tuinarchitecten de meest aangewezen licentie.

Opgelet: voor de P3 dient u, na het behalen van de licentie, bijkomend te betalen voor elke geldigheidsperiode van 6 jaar.

 

Waar kan ik een vorming volgen?

1) Indien u nog géén licentie heeft:
De opleidingen, voor het bekomen van een licentie, worden gegeven door het NAC (Nationaal Agrarisch Centrum vzw) en andere organisaties. Sommige instellingen bieden deze online aan.

2) Indien u uw licentie wenst te verlengen:
Opleidingen worden door verschillende organisaties aangeboden: PCS, Boerenbond, vakverenigingen, fabrikanten, … Het aantal activiteiten die gevolgd dienen te worden is afhankelijk van het type fytolicentie.

Iedere houder van een fytolicentie zal, per geldigheidsperiode van 6 jaar, een aantal vormingsactiviteiten moeten volgen om de fytolicentie te kunnen behouden.

Het aantal vormingsactiviteiten zijn voor
P1: Assistent professioneel gebruik: 3
P2: Professioneel gebruik: 4
P3: Distributie van of voorlichting voor professioneel gebruik: 6
NP: Distributie van of voorlichting over middelen voor niet-professioneel gebruik: 2 PS: Specifiek professioneel gebruik: 2

De activiteiten moeten gevolgd worden VOOR de einddatum van de licentie. Deze staat vermeld op de licentie zelf en is online te raadplegen op Fytoweb.be.

Méér info over programma, kostprijs, cursusverloop, startdata en -plaatsen van de lessen kan u onder andere hier online vinden.

 

Zelf advies nodig?

Bij het PCS (Proefcentrum voor Sierteelt) in Destelbergen kan je terecht voor gerichtere informatie over ziekten en plagen. Stalen van zieke/aangetaste planten kunnen naar hen opgestuurd worden voor analyse. Zo voorkom je zelf een verkeerd advies te verlenen, ingeval van twijfel.

Het betalende waarschuwingssysteem (€ 150.00 + BTW/jaar) is een handige tool voor een landschaps- en tuinarchitect die up-to-date wil blijven in deze voortdurend veranderende wereld.