Bloeiende perspectieven op het inzaaien van bloemenmengsels

Op donderdag 19 oktober organiseert het Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei in ArtA’A in Aalter een boeiende inspiratiedag over het nut van het inzaaien van bloemenmengsels. Doen we er goed aan de natuur, en dan vooral insecten en akkervogels, een handje te helpen met het inzaaien van bloemenmengsels? En welke mengsels gebruiken we daarvoor dan best? Vragen waar u misschien ook al mee bent geconfronteerd. Er komen verschillende sprekers aan het woord die elk vanuit hun expertise en ervaring hun visie toelichten. Plaatsen zijn beperkt dus inschrijven is noodzakelijk en kost 10 euro, inclusief lunch.

Programma

9:15 uur: Ontvangst

10:00 – 10.15 uur: Welkomstwoordje door RLML

10.15 – 11.00 uur: Joachim Mergaey – Zaaien of niet zaaien, doelgericht denken bij landschapsbeheer

Joachim werkt bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. (INBO) Zijn onderzoek focust op toepassingen van populatiegenetica in biodiversiteitsonderzoek en natuurbehoud/beheer.

11.00 – 12.00 uur: Arnout Zwaenepoel – Vermijden van floravervalsing

Arnout werkt als plantenecoloog bij de West-Vlaamse Intercommunale (WVI), waar hij natuurbeheerplannen opmaakt en monitoringsstudies uitvoert.

12.00 – 12.45 uur: Lunch

De lunch bestaat uit een broodjesbuffet en wordt aangeboden door Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei.

13.00 – 14.00 uur: Matti Pisman – Co-evolutie tussen wilde bijen en flora en de invloed van inzaaien van bloemengsels op de inheemse bijenpopulatie

Matti behaalde in 2021 de titel van doctor in de biologie met zijn onderzoek naar “De impact van landgebruik op lokaal en landschapsniveau op wilde pollinatoren in vier sleutelhabitats in Vlaanderen.” Momenteel is hij actief als biodiversiteitsmedewerker bij het Regionaal Landschap Westhoek.

14.00 – 15.00 uur: Annelies Jacobs – Bermflora en vegetatie op begraafplaatsen

Annelies is werkzaam als ecoloog bij Natuurpunt Studie, gespecialiseerd op onze inheemse flora.

15.00 – 15.15 uur: Afsluitend woordje en receptie

 

Praktisch
De parkeerplaats aan het station is snel vol. Daarom mogen we van het gemeentebestuur Aalter gebruik maken van een weideparking in de Houtemstraat in Aalter.

INSCHRIJVINGSLINK