Landschapscontactdag 2023

Op 13 oktober 2023 is er de jaarlijkse landschapscontactdag. Dit jaar ligt de focus op helende landschappen: ruimteplekken waar mensen tot rust komen, herstellen of tot inkeer komen, waar mensen naartoe trekken om voor zichzelf te zorgen of waar voor hen gezorgd wordt.

Landschappen en zeker ook de natuurcomponent in landschappen hebben de kracht om een gezond ritme terug te brengen, te ontstressen en het mentale welzijn op te krikken. De preventieve en herstellende werking van groen is ondertussen wetenschappelijk aangetoond. Maar uiteraard was deze zienswijze voorheen ook al bepalend.

De Landschapscontactdag vindt plaats in het centrale Bulskampveldgebied. Meer bepaald op het Sint-Pietersveld, in het grensgebied van de gemeenten Ruiselede, Aalter, Beernem en Wingene. Naast de aanwezigheid van de gemeenschapsinstelling De Zande (Ruiselede en Wingene), een gesloten strafinstelling voor minderjarigen, treffen we er ook nog een penitentiair landbouwcentrum (Ruiselede) en een opvangcentrum voor vluchtelingen (Wingene). Dichtbij liggen ook het psychiatrisch centrum Sint-Amandus (Beernem) en het Domein Menas (Maria-Aalter), centrum voor verstilling, verdieping en verbinding. Het gebied sluit aan bij de natuurgebieden van de Gulke Putten, gelegen tussen de Predikherenbossen en Vagevuurbossen (Wingene).

De inschrijvingen lopen vlotjes en de plaatsen voor de lange wandelexcursie zijn al volzet. Ben je er nog graag bij? Schrijf je dan in via de website.