Natan Van Loon wint studentenaward

Elk jaar reikt Blikveld in samenwerking met BVTL een prijs uit aan verdienstelijke studenten van elke landschapsschool in België. Voor HOGENT kreeg het afgelopen jaar Natan Van Loon de prijs toegekend. Natan heeft zich tijdens zijn driejarige opleiding Landschaps- en tuinarchitectuur (School of Arts, HOGENT) bewezen als een zeer gedreven student. We gingen op de koffie met Natan om hem enkele vragen te stellen!

Wat gaf de doorslag om te kiezen voor de opleiding van landschaps- en tuinarchitect?

Deze keuze was eigenlijk snel gemaakt. Ik heb vanaf jonge leeftijd altijd veel interesse gehad in alles wat met architectuur en design te maken had. Daarom heb ik dan ook in het middelbaar architectuur en binnenhuiskunsten gevolgd. Als eindwerk van deze opleiding kregen we de opdracht om een verlaten industriegebied om te vormen tot een groene ruimte. Op deze manier kreeg ik al een voorproefje van wat je als landschapsarchitect te doen staat. Mede door deze opdracht, maar ook door mijn interesse in natuur en architectuur, leek de opleiding Landschaps- en tuinarchitectuur me op het lijf geschreven.

Wat spreekt je aan in het thema ‘landschap’?

Wat ik interessant vind aan een landschap is hoe alles samenhangt. Iedere ingreep die je doet, zal zijn impact hebben. Met andere woorden: het kan zijn impact hebben op de biodiversiteit, het klimaat, het waterhuishouden enzovoort. Het is belangrijk dat je hier als ontwerper rekening mee houdt en altijd probeert te streven naar een ontwerp dat op verschillende vlakken een positieve bijdrage levert.

Welke zaken uit je opleiding zijn belangrijk geweest in functie van je kijk op het landschap? Wat uit je Bacheloropleiding zal je het meest bij blijven?

Wat ik vooral heb geleerd is om het landschap te lezen en je ontwerp hierop af te stemmen. Vroeger, toen ik deze opleiding nog niet had gevold, begon ik steeds designs te ontwerpen op basis van wat ik mooi vond. Terwijl ik nu eerst naar de context van de plek kijk. Je start met de ruimte te analyseren, en ontwerpt hierop verder. Op deze manier is ieder ontwerp uniek en sluit het beter aan bij zijn omgeving.

Welke uitdagingen zie je voor landschaps- en tuinarchitectuur in de toekomst, in Vlaanderen en daarbuiten?

Nu de gevolgen van klimaatverandering steeds meer tastbaar worden, denk ik dat de grootste uitdaging zal zijn om onze omgeving veerkrachtig in te richten, zodat de gevolgen ervan tot een minimum worden beperkt. Na zomers van extreme droogte en overstromingen begint het besef eindelijk te komen dat de gevolgen van klimaatverandering ook bij ons een enorme impact kunnen hebben. In Vlaanderen is er op dat vlak nog heel veel werk aan de winkel. Dit komt mede doordat het landschap zo versnipperd is en grote delen ervan zijn volgebouwd. Om deze problematiek op te lossen zullen we meer ruimte moeten geven aan de natuur, maar ook in onze eigen leefomgeving zullen we de natuur meer moeten toelaten. Als landschapsarchitect hebben we hierin een belangrijke rol.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste kernkwaliteiten die een landschaps- en tuinarchitect moet bezitten?

Het klinkt misschien cliché, maar ik geloof oprecht dat het vooral belangrijk is dat je gepassioneerd bent door het vak. De reden dat ik goede resultaten had tijdens de opleiding was vooral omdat ik het graag deed. Wanneer je geïnteresseerd bent in iets en hier ook plezier uithaalt, dan groei je zonder dat je het helemaal beseft.

Hoe ziet jou (nabije) toekomst er uit?

Momenteel ben ik bezig aan een schakeljaar, om vanaf volgend jaar te starten met een master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning. Daarnaast werk ik een paar dagen per week als landshapsarchitect bij Kollektif Landscape. Ik werk graag aan projecten op grote schaal, en daarom zou ik na mijn studies dan ook graag bij een bureau werken die zich vooral met grotere publieke projecten bezighoudt. Waar dat precies zal zijn, is momenteel nog een raadsel voor mij.