Stef Vanbilsen (HOGENT) wint de Blikveld studentenaward 2023

Elk jaar reikt Blikveld in samenwerking met BVTL een prijs uit aan verdienstelijke studenten van elke landschapsschool in België. Voor HOGENT kreeg Stef Vanbilsen de prijs voor 2023 toegekend. Stef heeft zich tijdens zijn opleiding Landschaps- en tuinarchitectuur aan de School of Arts, HOGENT, bewezen als een zeer gedreven student. We gingen op de koffie met Stef om hem enkele vragen te stellen.

Geert Meysmans met Stef Vanbilsen op de Blikveld Arena 2023. © Marnick Beerts

 

Wat gaf de doorslag om te kiezen voor de opleiding van landschaps- en tuinarchitect?

Mijn middelbaar heb ik afgemaakt in de kunstschool van Hasselt in de richting architecturale vorming. Mijn eindwerk draaide rond het Nederlandse ontwerpbureau MVRDV. Zij hebben me de wondere wereld van de openbare ruimte leren kennen. Ik had toen al een zeer grote passie voor alles wat te maken had met natuur. De combinatie van deze twee passies bracht me tot de opleiding Landschaps- & Tuinarchitectuur.

Wat spreekt je aan in het thema landschap?

De verschillende lagen die het landschap met zich meedraagt blijven me fascineren. Een landschap is iets heel permanent in zijn vorm maar tegelijk ook zeer veranderlijk in tijd. Je hebt de bodem, water en vegetatie, die altijd aanwezig zijn maar steeds onderhevig zijn aan verandering door verschillende factoren.
Als mens hebben we last van natuuramnesie. Weten we nog hoe het landschap van 40 jaar geleden eruitzag? Welke dieren er toen waren? Alles gaat zo snel, dingen die niet stilstaan vergeten we. Het is iets waar ik enorm van schik als ik Google Street view gebruik. Je kan ongeveer 10 jaar teruggaan in de tijd. Vaak weten we niet dat er ooit een bomenrij of iets dergelijks was die nu verdwenen is. Dat beangstigt mij.

Welke zaken uit je opleiding zijn belangrijk geweest in functie van je kijk op het landschap? Wat uit je Bacheloropleiding zal je het meest bij blijven?

Uit de vele lessen plantenkennis samen met de ontwerplessen heb ik ontzettend veel gehaald. Alles draait om het combineren van die twee. Er is een zin van een prof die nog steeds nazindert bij me: ‘Water heeft tijd.’ Ik vraag me af of we meer volgens het ritme van het water moeten gaan leven? Moeten we meer Cyclus brengen in alles wat we doen? Ik denk dat we veel kunnen leren van de natuur. Ze herbergt antwoorden op grote vraagstukken waar we voorstaan als mens. Nature-based Solutions zijn volgens mij de toekomst. Het zijn strategieën en praktijken die natuurlijke ecosystemen en processen benutten om milieuproblemen aan te pakken en tegelijkertijd maatschappelijke voordelen te bieden.

Welke uitdagingen zie je voor landschaps- en tuinarchitectuur in de toekomst, in Vlaanderen en daarbuiten?

Uiteraard zijn extreme situaties waar we rekening mee moeten houden.
Maar ik wil liever even blijven stilstaan bij het punt dat we niet enkel ontwerpen mogen maken waar de natuur steeds ondergeschikt staat aan de mens. Ik geloof dat we moeten focussen op wilde en robuuste landschappen, met werkende, onverstoorde ecosystemen. We moeten onze dominantie als menselijke soort even aan de kant durven schuiven.
Als er dan nog plaats is voor een menselijke laag zoals recreatie, voedselwinning of wonen kan deze hier zeer zacht opgelegd worden. Waarbij wij rekening moeten houden met de ecosystemen, en niet omgekeerd.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste kernkwaliteiten die een landschaps- en tuinarchitect moet bezitten?

Het vermogen om de omgeving te observeren is een gave voor een ontwerper. Dat kijken zal je verbanden doen leggen, kansen laten zien en inspiratie geven. Daarnaast is het belangrijk altijd te blijven openstaan voor nieuwe input en kennis.

Hoe ziet jou (nabije) toekomst eruit?

Ik ben in september 2023 gestart met de opleiding Stedenbouw- en Ruimtelijk Ordening om nog meer te kunnen begrijpen welke plaats we in het landschap best opnemen. Verder blijf ik wilde tuinen en landschappen ontwerpen met mijn bureau Landloper landschappen.

Succes Stef!