Werksessie Kempenlab Regeneratieve Dorpse Architectuur

Op 29 mei 2024 organiseren we een derde werksessie in kader van ons Kempenlab Regeneratieve Dorpse Architectuur. We vertrekken opnieuw vanuit casuslocatie Vorselaar en gaan op zoek naar een methodiek om dorpsmakers meer verbinding te laten maken met een plek met als doel te komen tot een meer regeneratieve dorpse architectuur. Van harte welkom om deel te nemen aan werksessie Symbiopolis !

© Tim Joye (Reaktor21)

Workshop: ontwerp Symbiopolis in Vorselaar

Stap mee in de wereld van Symbiopolis, een co-creatief verhaal over een ‘meersoortige’ stad die gebouwd wordt op het einde van deze eeuw na een bewogen periode vol klimaatrampen, pandemieën en een groot tekort aan voedsel.

Een bonte groep ecologen, kunstenaars, biohackers, architecten en andere creatievelingen hebben ingezien dat onze toekomst ligt in het versterken van lokale ecosystemen. Ze gebruiken de kennis die dieren, planten en organismen bieden om hun samenleving als een sterk en regeneratief superorganisme in te richten. De ‘Symbiopolieten’ denken anders dan we gewend zijn. Ze verlaten het idee dat alleen de mens belangrijk is en kijken naar het grotere geheel waarin alle intelligente levensvormen meetellen. Ze gaan daarbij op zoek naar de ideale balans die ze vinden in een optimale biosfeer.

In deze workshop verkennen we het gedachtengoed van Symbiopolis en passen we het toe op de lokale Vorselaarse bodem. We kruipen via een ontwerpend verhaal in het vel van de Symbiopolieten en verkennen een radicaal andere leefwijze, met zowel andere waarden als een ander politiek en economisch systeem. We maken Symbiopolis nog concreter door de waarden ervan uit te testen in de rol van dorpsmaker van een meersoortig Vorselaar. Op een speelse manier ontdekken we welke kansen en moeilijkheden er opduiken als we voluit gaan voor een wilder, spannender en uitdagend Vlaanderen.

Programma
13u45-14u00: inloop
14u00-14u10: introductie AR-TUR
14u10-14u50: lezing en toelichting Symbiopolis door Tim Joye (Reaktor21)
14u50-15u10: pauze
15u10-16u40: workshop o.l.v. Tim Joye (Reaktor21) en Leen Audenaert
16u40-17u00: reflectie, discussie en vooruitblik

Praktische info
Woensdag 29 mei 2024
14u-17u

Locatie
Schupleer in Vorselaar
Dijkbaan 43, 2290 Vorselaar

INSCHRIJVEN