© Jo Boonen
Blikveld zet zich in om dit geloof te verdedigen. Via acties onder de titel ‘Het landschap als meester’ en recenter ook ‘Het ministerie van landschap’, zoekt Blikveld manieren om deze overtuiging ook buiten de disciplinaire grenzen te integreren: bij andere disicplines, maar ook op niveau van beleid.
Door verschillende partners in dit verhaal te betrekken, organisaties zoals Regionale Landschappen, VRP, Waterland, Vlaams Bouwmeester, etc., maar ook door directe links naar het beleid te zoeken, wordt deze invalshoek steeds meer verspreid en gedragen. De rol van de landschapsarchitect in dit streven is dat ze perfect gepositioneerd is tussen de Vlaamse Omgevingsdoelstellingen: het streven naar een ruimte waarin ruimte- en milieudoelstellingen vereenzelvigd worden in een aantrekkelijk en haalbaar toekomstverhaal.
Steeds vanuit een lokale context en gemeenschap, steeds in dialoog met andere disciplines en beleid, en steeds met haar belangrijkste partner: het landschap zelf.
De verbeeldende kracht, de aandacht voor schoonheid, en de capaciteit van de discipline om deze doelstellingen te vertalen in concrete ingrepen, maakt van de landschapsarchitect een perfecte partner in het streven naar een duurzame Vlaamse Ruimte.
Acties ondernomen in het kader van dit project
• Smalltalk ‘Het Landschap als Meester’ i.s.m. Atelier Vlaams Bouwmeester – 26.04.23
• Bijdrage en feedback op de Landschapsdeal van Regionale Landschappen
• Artikel op Architectura.be naar aanleiding van de Blikveld Arena ‘23
• Blikveld Arena ’23 met als thema ‘Het Landschap als Meester’
• Bekendmaking actielijn ‘Het ministerie van landschap’ op de Blikveld Arena ’23
• Artikel ‘Een noodzakelijke schoondheid’ in CG Concept Jaarboek ‘24
• Lezing ‘Naar een vlaamse landschapsbouwmeester’? – 25.06.24